EP SQUARE :: Project & Interim Management

Project & Interim Management

Alex van der Linden

Migratie van wereldwijd datanetwerk van KLM

februari tot september 2004

KLM heeft met KPN dus nog maar één leverancier voor alle netwerkzaken. Het contract kreeg dan ook de toepasselijke naam 1NSP: One Network Service Provider.

Van februari tot september 2004 ben ik projectmanager geweest van het Network Rollout Project. Het doel was om dure KLM netwerkverbindingen te inventariseren en ervoor te zorgen dat goedkopere alternatieven zouden worden geleverd door een van de betrokken toeleveranciers. Het betrof hier wereldwijd opererende netwerkleveranciers zoals Infonet en SITA die in de nieuwe situatie verplicht waren om via de integrator KPN te werken. Na de oplevering en test van de nieuwe goedkopere verbindingen was mijn team verder verantwoordelijk voor de feitelijke netwerkmigratie, en de eerste factuur aan KLM. Van februari tot september zijn in totaal circa 150 van de duurste verbindingen met een totale nieuwe factuurwaarde van ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar vervangen, hetgeen een besparing van ongeveer 1,2 miljoen euro per jaar heeft opgeleverd. KLM heeft daarbij de kans aangegrepen om tal van verbindingen op te waarderen waardoor veel KLM-medewerkers wereldwijd toegang kregen tot moderne middelen zoals e-mail op de werkplek.

De grootste uitdaging van dit project was om de leveranciers op één lijn te krijgen, en om de ordering, levering, billing en incident management processen van de vele betrokken partijen op elkaar af te stemmen. De internationale verbindingen liepen bijvoorbeeld over allerlei verschillende netwerken; het laatste stukje daarvan was vaak de interne gebouwbekabeling van een verre luchthaven, en het viel niet mee om met de leveranciers overeen te komen dat ze end-to-end verantwoordelijk zouden zijn, dus voor ieder stukje van de gehele verbinding, van Amsterdam tot aan het eindpunt.


Loading Quotes...